Hoppa till sidans innehåll

Information och historia


Detta är Padel (uttalas Paddel): 

För Regler klicka här!

"padel, padeltennisracketsport som spelas på en rektangulär bana, vanligen med två spelare på varje sida nätet.Sporten har många drag gemensamma med tennis men har även vissa likheter med squash.

Banan liknar en tennisbana men är något mindre, 10 m×20 m. Varje planhalva är närmast nätet indelad i två serverutor om vardera 5 m×6,95 m, markerade med vita linjer. Banan avgränsas på kortsidorna av en 3 m hög vägg med slät yta och med ett 1 m högt stängsel av metall högst upp. Avgränsningen är densamma 2 meter in på varje ände av de båda långsidorna. Därefter följer en 2 m lång och 2 m hög vägg med ett 1 alternativt 2 m högt stängsel högst upp. Långsidornas mittsektioner består av ett 3 alternativt 4 m högt stängsel. In- och utgångar, med eller utan dörrar, är placerade mitt på respektive långsida. När förutsättningarna tillåter får spelarna röra sig utanför banan för att nå bollen. Underlaget består av betong, cement, konstgräs eller annat syntetiskt material.

Racketen, ofta kallad paddel, är mindre än en tennisracket och saknar strängar. Den plana slagytan får vara perforerad av ett obegränsat antal cylinderformade hål. Handtaget är försett med en rem som av säkerhetsskäl ska vara trädd runt spelarens handled. Vanligen används tennisbollar, men något mindre bollar av samma typ är också godkända.

Spelet inleds med en diagonal serve som måste slås underifrån, det vill säga att bollen inte får befinna sig högre än servarens höft vid tillslaget. Servaren ska befinna sig bakom servelinjen och bollen måste före tillslaget studsa bakom densamma. Bollen måste sedan den passerat nät studsa innanför den aktuella serverutan. Banans linjer används endast i samband med serve. Bollen får träffa väggarna på den egna planhalvan innan den passerar nät men måste studsa i marken innan den träffar någon vägg på motståndarens planhalva. I övrigt är slag, regler och poängräkning i stort sett desamma som i tennis.

Padel skapades på 1960-talet i Acapulco i Mexico av Enrique Corcuera och togs till Spanien av Alfonso de Hohenlohe-Langenburg (1924–2003), som lät uppföra banor i Marbella. Sporten fördes därefter till Argentina, där den fick stor spridning, och har sedan dess nått stor popularitet i främst spansktalande länder. Det internationella förbundet Federación Internacional de Pádel (FIP) bildades 1991. VM har arrangerats sedan 1992."

Källangivelse
Nationalencyklopedin, padel. 

 

Uppdaterad: 09 NOV 2017 13:45 Skribent: Admin
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Uddevalla TK - Tennis
Fjällvägen 87
45153 Uddevalla

Kontakt:
Tel: 052217213
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

Bildresultat för conscriptor ab

 

 

Roomer_Kerstins-tennis

 

 Bilbolaget roybil

 

 

 

 Föreningsalliansen i Uddevalla